Home Mijn verhaal

Mijn verhaal

Mijn naam is Louise en afgelopen juli 2015 ben ik 20 jaar geworden. Sinds de zomer van 2014 woon ik op mijzelf in Amsterdam. Ik studeer Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam en ik zit momenteel in mijn derde leerjaar. Volgend jaar volg ik een minor en ga ik afstuderen. Heel spannend! Ik hou erg veel van mijn familie en ik ga dan ook vaak in het weekend naar mijn ouders in de plaats waar ik ben opgegroeid: Bergen. Ik doe graag leuke dingen met vriendinnen, hou van winkelen maar ook luieren op de bank met een goede film doet het bij mij altijd erg goed. Tot voor kort hoorde hier ook een zak chips of een reep chocolade bij, maar dat is verleden tijd!

Mijn verhaal begint ongeveer 5 maanden geleden. Het was een warme zomerdag in het zonnige Spanje en ik maak mij klaar voor een dag strand. Ik merk nu, maar ook steeds vaker dat ik mij niet heel prettig meer voel in mijn lichaam. Ik vind mijzelf niet per se dik, maar ik ben wel wat mollig. Het gevoel van onzekerheid vond ik niet fijn en ook mijn omgeving begon mij te vertellen dat ik wel wat zou kunnen afvallen. Dat vond ik erg om te horen. Voor mij was dit de trigger om mijn levensstijl totaal om te gooien.

 

Processed with VSCOcam with b3 preset

Vóór het afvallen op een gewicht van 84 kilo

 

Ik wilde niet gaan diëten maar mijn levensstijl compleet veranderen op een gezonde manier. Destijds woog ik 84 kilo met een lengte van 1.72 m. Volgens het Voedingscentrum had ik een BMI van 28,4 wat betekende dat ik te zwaar was voor mijn lengte. Bij een gezond gewicht bij vrouwen ligt het BMI tussen de 18,5 en 25. Nog meer reden om af te gaan vallen! Op 1 augustus 2015 begon mijn weg naar een gezond gewicht. Ik ging op internet opzoek naar levensstijlen die niet vasthangen aan een bepaald dieet.

 

Ook schreef ik een blacklist: een lijstje met producten die ik beter kon vermijden

 

Al snel kwam ik erachter dat koolhydraten echte dikmakers zijn als je hier te veel van eet. Ook geraffineerde suikers zijn funest als je wil afvallen. Koolhydraten en geraffineerde suikers waren voor mij vanaf dit moment dus verleden tijd. Ik maakte aan de hand van informatie van het internet een boodschappenlijstje voor mijzelf met producten die ik mocht eten. Met dit lijstje deed ik boodschappen en stelde ik mijn maaltijden samen. Ook schreef ik een blacklist: een lijstje met producten die ik beter kon mijden. De eerste twee weken verliepen mij zwaar. Ik volgde een soort weekschema en in de eerste week viel ik 2,8 kilo af. Dit gaf mij motivatie om door te zetten. Ook sprak ik met mijzelf af dat ik geen bepaalde einddatum had voor een bepaald gewicht. Ik wilde gewoon rond de 20 kilo afvallen. Binnen hoeveel tijd maakte me eigenlijk niet zo veel uit. Ik denk dat als je doelen van een aantal maanden gaat stellen je jezelf misschien teleur stelt en dan de motivatie verliest. Het is veel beter om gewoon lekker je ding te doen. Gezond te eten, voldoende bewegen en lekker plezier maken.

 

Sporten

Na ongeveer 6 weken gezond eten schreef ik mij in bij de sportschool. Ik was inmiddels rond de 8 kilo afgevallen maar wilde ook een sterker lijf creëren. Ik ging 3 á 4 keer naar de sportschool waarnaast ik ook nog eens elke donderdagochtend om 09:00 een bootcamp in het Vondelpark had met mijn lieftallige tante.

Het zwoegen in de sportschool vond ik eigenlijk best leuk. Ik begon na een week of 4/5 resultaat te zien en dat gaf mij alleen maar meer motivatie. Ook maak ik tussendoor voor en na foto’s, dat is een leuke manier om je vooruitgang te zien. Tijdens het sporten in de sportschool begon ik meestal met driekwartier fietsen. Hierna ga ik over op krachttraining van bijvoorbeeld de armen, benen en buikspieren. Mijn buikspieren train ik meestal door 50 sit ups te doen. In mijn e-book kun je een sportschema vinden die ik heb samengesteld uit mijn oefeningen en activiteiten die ik heb uitgevoerd in de sportschool. Vaak ben ik zo’n 1,5 uur bezig met een middagje sporten!

 

Voeding

Toen ik met mijn nieuwe, gezonde levensstijl begon wist ik zeker dat ik niet ‘iets’ wilde gaan doen. Ik wilde geen bepaald dieet volgen maar ik wilde mijn huidige levensstijl compleet veranderen. Zoals ik al eerder schreef deed ik de eerste 3 maanden boodschappen aan de hand van een zelf-samengesteld boodschappenlijstje. In het begin had ik wel moeite met bepalen welke voedingsstoffen in welke producten zitten en welke nou wel/niet gezond voor je zijn. Ik besloot om voortaan producten met een hoog koolhydraat- en suikergehalte te vermijden. Ik at onder andere geen brood, rijst, pasta en aardappelen. Poe.. Daar had ik het soms wel zwaar mee als ik ‘s ochtends ergens de geur rook van vers brood of croissantjes. En geloof me, ik rook ze. Overal.

In een ‘normaal’ koolhydraatarmdieet wordt geadviseerd geen fruit te eten aangezien hier veel koolhydraten in zitten. Vanaf het moment dat ik begonnen ben eet ik twee stuks fruit per dag. Soms minder, soms wel meer. Fruit is onwijs goed voor je en bevat veel vezels. Ik geloof niet dat dit het proces van afvallen kan stagneren. En dat is bij mij dus ook zeker niet gebeurd! Ik vind fruit heerlijk en van en lekker sapje ben ik ook zeker niet vies.

 

Ontbijtje met Griekse yoghurt, blauwe bessen, frambozen en amandelen

Ontbijtje met Griekse yoghurt, blauwe bessen, frambozen en amandelen

 

Wat er in een koolhydraatarmdieet ook vaak gezegd wordt is dat je per maaltijd PRECIES moet weten hoeveel gram koolhydraten en hoeveel calorieën je hebt binnengekregen. Wat een gedoe! Dat heb ik dan ook zeker niet gedaan. Ik kijk natuurlijk wel altijd eventjes achterop de verpakking hoeveel calorieën en koolhydraten er per 100 gram in het product zitten. Ik blijf meestal per product onder de 300 ckal en 20 gram koolhydraten per 100 gram. Maar ook dit kan afwijken. Na de eerste 3 maanden, in de ‘keepgoing’-fase, begon ik ook met het eten van muesli en quinoa. Dit bevat beiden véél meer koolhydraten per 100 gram maar het blijft gezond. In de eerste 3 maanden raad ik wel aan om dit niet te doen. Ik deed dit ook niet, omdat ik mijn lichaam wilde laten wennen aan het verdwijnen van koolhydraten in mijn voedingspatroon. Na deze 3 maanden ben ik beetje bij beetje weer begonnen met het toevoegen van iets meer koolhydraten aan mijn voedingspatroon. Daarom noem ik wat ik doe ook ‘koolhydraatbeperkt’.

Dan nog even over suikers. Geraffineerde suikers. Toegevoegde suikers in bijvoorbeeld snoepjes, chocolade, limonade en geloof me, héél veel andere producten. Je ontkomt er tegenwoordig bijna niet meer aan. En zo ook ik niet. Ik snoep natuurlijk niet, maar zelfs in bijvoorbeeld vegetarische kipstukjes kan suiker zitten. Of in de dressing van een salade die je in een restaurant besteld.. Ik maak gebruik van de suikervervanger agavesiroop. Dit gebruik ik bijvoorbeeld voor door mijn yoghurt en door dressings. Na drie maanden ging ik ook langzaam weer gebruik maken van honing. Een natuurlijk product, maar kijk wel uit wélke honing je aanschaft. Ik ben van mening dat je, en dat geldt ook voor andere producten, altijd beter de biologische variant kan nemen. In bijvoorbeeld niet-biologische honing kunnen veel geraffineerde suikers zitten. Een uitgebreide uitleg over deze verschillende fasen vind je in mijn e-book!

Ik begin steeds meer te ontdekken wat ik wel kan nemen en wat ik juist beter niet kan nemen. In het begin was ik continu op websites de voedingswaarden van producten aan het opzoeken voordat ik ze at. Nu weet ik precies wat ik wel en niet eet. Dat is erg fijn! Ik heb mij in de afgelopen 5 maanden nog nooit vergrepen aan iets lekkers. Ik heb al vijf maanden geen snoepje meer gehad. Nu denk je waarschijnlijk: ‘hoe houdt ze dit vol?’, maar het stelt echt niet zo veel voor. Ik heb er niet eens behoefte meer aan. Suiker is een ware verslaving waar ik ook echt van moest afkicken. De eerste twee weken had ik last van vermoeidheid, hoofdpijn en (vlagen van) chagrijnigheid. Maar dat hoort er allemaal bij en is het zeker allemaal waard! Ik ben in 5 maanden tijd 20 kilo afgevallen en ben van maat 42/44 naar maat 36 gegaan. Ik ben apetrots op mijzelf! Wat ik erg prettig vind, is dat ik volledig gewend ben aan deze nieuwe levensstijl. Ik kan dus gewoon lekker doorgaan en hierdoor is het makkelijk om op gewicht te blijven!

 

Processed with VSCOcam with b1 preset